onsdag 20 april 2011

Vad skulle du ha sagt istället för inte?

Ordet inte, ett väldigt enkelt ord som vi oftast använder flertalet gånger varje dag. Ironiskt nog är ordet inte ett väldigt intetsägande ord.

Försök att använda andra ord istället för ordet inte en hel dag så kommer du kanske märka hur du många gånger du försäger dig eller måste stanna upp i samtalet för att hitta en annan formulering.

Användningen av ordet inte får många att använda ett väldigt begränsat ordförråd och gör sig själva ibland väldigt otydliga.
Tänk dig till exempel meningen "Det finns inte en enda människa som inte har läst en blogg". Vad betyder egentligen meningen?

Man kan lika gärna säga "Alla människor har läst en blogg någon gång". Meningen är kortare och lättare att förstå. Samtidigt som man i vissa fall utökar sitt ordförråd.

Att använda ordet inte alldeles för ofta är enligt mig en väldigt negativ riktning i sitt språk. Man negerar istället för att hitta på kreativa meningar som betyder samma sak och som ofta låter mer positiva.

Här är några fler exempel på meningar:
"Varför vet inte människor helt säkert om någon människa har varit på månen eller inte?".
Kan istället bli: Finns det någon som vet om människan har varit på månen?
"Inte en chans att jag går dit!".
Kan istället bli: Jag skulle ha sprungit dit.

I den här texten har jag noll stycken inte med, undantag för alla exempel, för att bevisa att det går.
Kommentera gärna med "inte-meningar" och även kreativa lösningar på dem. Kan du komma på en riktig svår mening som innehåller ordet inte? Du kanske ska försöka en hel dag utan att säga inte? Vågar du anta utmaningen? Hur gick det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar