onsdag 29 juni 2011

Illusionen

"En vis man som inser att världen endast är en illusion agerar inte som om den är verklig och han undgår därför lidande".
- Siddharta Gautama Buddha. 500 F.KR

Vad är en illusion? Vad är sanning och vad är falskt? Våra sinnen ljuger för oss hela tiden om hur vi uppfattar världen. Är det då mer rätt att ljuga än att säga sanningen bara för våra sinnen gör det?

Alla föremål som du ser och alla föremål där du ser färgen på är alla färger förutom färgen du ser. Dessa föremål absorberar alla färger som den själv är och reflekterar färger den inte har. Färgen som reflekteras är den färgen som vi ser och uppfattar med våra ögon. Det borde därför vara mer korrekt att säga "Gräset är alla färger förutom grönt" eller "Gräset ser ut att vara grönt" istället för "Gräset är grönt".

De finns många frekvenser av ljud vi inte kan höra. Jorden och "naturen" har en otroligt låg frekvens som vi inte upptäcker eller tänker på. Det finns också det klassiska exemplet med hundvisslan som vi människor inte hör.

Vi kan inte se ultraviolett ljus eller infrarött ljus. Trots detta så finns dem.

Stolen du sitter på och datorn du har framför dig är inget fast föremål. Inget är fast eller solitt. Det består av en massa molekyler som sitter ihop och hela tiden vibrerar. Alla molekyler och atomer består av energi. Hur verklig är då denna värld?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar