onsdag 23 december 2009

Smart eller dum?

Man hör jämt om folk som påstår andra vara smarta eller dumma, de beskriver också sig själva som smarta eller dumma. Om någon kallar dig dum på ett seriöst sätt så skulle du antagligen ta lite illa upp men bli desto gladare om någon kallade dig smart.

Men vad är då egentligen smart och dum?

Enligt mig finns det ingen på den här planeten som är varken smart eller dum! Häromdagen diskuterade jag just detta ämnet med en mycket nära person. Där han framförallt tog upp att vi människor har mycket högre IQ än djur. Hur vi människor är mycket smartare och går egentligen inte att jämföra oss med djur.

Det ligger en viss sanning i detta men inte mycket! Eftersom det är vi människan som har skapat IQ som mätmetod på hur smart man är. Vi har alltså skapat något som ska bevisa att vi är smartare än djur.

Så till mitt personligt egenkomponerade citat som lyder "Det finns varken smarta eller dumma människor, vi tänker alla bara på olika sätt." Tänk över det citatet en stund vad det egentligen innebär.

Bara för att en människa inte kan räkna ut speciella mattetal, skriva kemiska formler och kunna fysikens alla lagar så ska inte detta behöva betyda att man är dum. Det finns människor som alla är bra på olika saker just för att deras hjärna har lärt sig och utvecklats till att kunna detta bra.

Så istället för att säga att någon är smart, säg att den är medveten. Någon som är dum, är omedveten. "Medvetenhet är smarthet, medvetenhet är kunskap". En människa som är medveten ser folk ofta som en smart person just för att denna kan saker som en omedveten person inte kan. Så genom att lära sig kunskap, tänka på nya sätt så utvecklar du och din hjärna nya "vägar" i hjärnan som gör dig mer medveten. Men för att detta ska kunna ske måste du vara villig till att söka kunskap.

Jag väljer att avsluta det här inlägget med ett väldigt medvetet citat från filmen "Döda Poeters Sällskap" som lyder:
- Varför står jag här uppe på bordet?
- För att bli längre?
- Nej, jag står här uppe för att bli påmind om att alltid betrakta saker från olika håll. När ni tror ni vet något, se det från ett annat håll. Även om det verkar fel eller fånigt så måste man försöka.

Detta inlägget är ett förberedande inlägg för kommande inlägg så mista inte kommande inlägg.


1 kommentar:

  1. En liten tanke jag har angående människans "smarthet" kontra djurens. Hur smarta är vi människor egentligen om man ser på hur vi skapat saker och ting som bara förstör platsen vi bor på?

    Det jag menar är, hur intelligent är det egentligen att skapa tex. en atombomb med tanke på hur mycket skada jorden tar, platsen vi bor på, maten vi äter och allt annat som denna "uppfinning" bara förstör?

    Vart är medvetenheten då?

    //jePPe

    SvaraRadera