onsdag 11 november 2009

Vad gör zombies inne i stan?

Det enda vettiga tänkbara svaret på detta är väl att zombies vill ha kött så fort den får syn på någon människa. Men varför då denna uppståndelse och varför har det kommit så många zombiefilmer på senare år? Frågar du en zombie kommer du troligen bara få något grymtande svar samtidigt som zombien försöker krama dig på ett läskigt sätt. Eller vänta lite, med dagens zombie så lär du bara få något grymtande svar och i värsta fall får du bara en sur och trött blick tillbaka.

För att få ordning på saker och ting så pratar jag om den "äkta" zombien och den "moderna" zombien. Den äkta zombien känner ni nog till som blodar ner och håller på och springer efter människor, men den moderna zombien känner ni nog också till efter en liten förklaring. Den moderna zombien är alltså alla dessa trötta, lite sura människor som man ofta ser varje dag. En väldigt passiv form av zombies som vi kanske inte är så rädda för men däremot utsänder de ganska negativ energi. Ni bör nog veta exakt vad jag menar nu.

Men låt oss återgå till de "äkta" zombies. Zombies har egentligen sitt ursprung från voodoon och kort och gott så vet vi att voodoon i teorin gör så att man kan styra en annan människa genom t.ex. en docka som är kopplad till en människa. Personen som är utsatt för voodoo är helt utan viljeförmåga och styrs bara för att genomföra sin mästares order. Ni bör nu själva kunna dra likheter mellan hur zombien och voodoon i teorin liknar varandra.

Zombies innan 50-talet handlade i princip bara om vad voodoon är, alltså zombies som går runt och lyder sin mästare genom voodoo. Men år 1954 så skrev Richard Matheson en bok om den nya sortens zombiens som vi ser så mycket i filmer idag och denna boken hette I Am Legend. Ni bör känna igen filmen I Am Legend som är baserad på delar av boken. Den här boken inspirerade framförallt George A. Romero som gjort väldigt många så kallade "Living Dead" filmer och inspirerade även Stephen King till att börja skriva skräck och thrillers.

Räkna med att jag kommer skriva om den fantastiska boken I Am Legend någon gång också.

Men tänk på det nästa gång du möter en zombie ute på gatan att detta är den moderna zombien med kännetecken som tom blick, trött kroppsspråk och en negativ energi. Som i alla filmer springer de friska ifrån alla zombies för att inte smittas och bli som de. Så låt därför inte den negativa energin som alla "moderna" zombies släpper ut smitta dig heller med negativ energi. Så nästa gång du ser en zombie på gatan eller att du själv känner att du är en zombie, tänk glada tankar som får dig och andra att le.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar