söndag 29 november 2009

Influensaskräcken

Vi upplever just nu en enorm influensahysteri här i Sverige. Nästan varje dag stöter man på något i samband med den "nya" influensan. Eller som media har valt att kalla den, svininfluensan. Redan här börjar vi fundera på hur mycket vi egentligen vet om influensan eller i alla fall vad större delen av befolkningen vet om den "nya" influensan.

Media har valt att kalla den för svininfluensa och därför har den i vardagligt tal också blivit kallad för svininfluensa. Men i grunden skulle det vara mer korrekt att kalla den för en "ny" influensa om man ska vara petig. Ni kanske undrar varför jag sätter citationstecken varje gång jag skriver "nya" och det är just därför om man ska kalla den för en ny influensa eller inte.

Det finns nämligen obekräftade uppgifter om att spanska sjukan, som många kanske känner till, bröt ut år 1918 och var en pandemi som var väldigt farlig för människan och många dog. Det man inte riktigt har rett ut än är om det var en influensa som muterades för människan för att senare överföras till grisarna eller om det kom muterades från grisarna till människan.

För själva svininfluensan upptäcktes inte förens 1930 hos grisarna där den var väldigt vanlig och ibland dödlig. Frågan är då om svininfluensan började hos människan eller hos grisarna.
Något man vet säkert är i alla fall att man hade ett utbrott av en influensa som man också kallade för svininfluensan i USA 1976.

Dessa två fakta ifrågasätter både om det är en svininfluensa ifrån grisar och om det är en "ny" influensa. Men då kommer vi till varför media vill att vi ska vaccinera oss? Kanske borde säga sig själv varför vi ska det, men vi brukar väl inte ha sådan massvaccination för "vanlig influensa" varje år eller? Varför ska vi då ha det nu när det bara är en helt vanlig influensa? Influensan brukar ju ha muterat sig till varje år och smittar många människor varje år.

Det som bör ifrågasättas är fortfarande vaccinet, varför vi ska ta det? Jag har frågat en del och de säger att de tar den för att man vill slippa bli sjuk, de tar den för att läkarna rekommenderat de osv. Sjuk kan man bli även om man har vaccinerat sig och varför ska du ta den bara för läkaren rekommenderat det? Du bör tänka efter lite själv ibland och inte bara göra allt du blir tillsagd.

Vad händer liksom om du kommer gående på en väg och tillslut kommer du till ett stort svart mörkt hål i marken där du inte ser botten, bredvid hålet står det en man som säger till dig att "om du hoppar ner här så landar du säkert på en matta 10 meter nedanför och då slipper du gå 5 km bort och ta trappan ner för att sedan gå tillbaka 5km för att komma till målet du skulle till som ligger precis ner här". Skulle du då hoppa? Varför skulle du inte göra det?

Tänk alltid efter själv innan du gör något! Att tänka fritt och inte bara lyssna och göra utan att tänka. Tänk alltid själv!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar